Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Το 3ο μνημόνιο είναι καταστροφικό για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Το 3ο μνημόνιο είναι καταστροφικό για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Αρθρο του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Λαϊκής Ενότητας Θανάση Πετράκου
Το 3ο μνημόνιο είναι καταστροφικό για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ελευθέρους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.
Το 3ο μνημόνιο που ψηφίστηκε στη Βουλή από τον εναπομείναντα ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι είναι εξίσου αντικοινωνικό, αντιαναπτυξιακό και υφεσιακό με τα δύο προηγούμενα μνημόνια που καταδίκαζε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο βασικός του πυρήνας και του 3ου μνημονίου είναι η συνέχιση της μείωσης μισθών και συντάξεων τόσο του ιδιωτικού τομέα όσο και του δημοσίου, η νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους, η πλήρης απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και της αγοράς εργασίας, η άμεση και έμμεση μεγάλη αύξηση της φορολογίας και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας που παρεμπιπτόντως και σε αυτό το μνημόνιο ονομάζεται αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και επενδύσεις!
Σε μια οικονομία κι ένα λαό εξαντλημένο απ’ τη λιτότητα και την τεράστια ύφεση που έχουν προκαλέσει τα δυο προηγούμενα μνημόνια έρχεται να προστεθεί και το 3ο μνημόνιο το οποίο είναι εξόχως υφεσιακό.
Συνεπώς αν δεν υπάρξει αντίσταση, αν δεν υπάρξει ακύρωση της υλοποίησης του 3ου μνημονίου, η άγρια φοροεπιδρομή, που είναι η καρδιά του, θα επιφέρει το τελειωτικό χτύπημα σε δεκάδες χιλιάδες ακόμα -μετά τα 260.000 «λουκέτα» αυτών των 5 χρόνων- ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες, αλλά και εργαζομένους με «μπλοκάκια». Αυτό θα σημάνει επίσης αύξηση μιας ανεργίας εξοντωτικής για όλες τις ηλικίες και πριν απ’ όλα για τους νέους ανθρώπους.
Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος και ο χαρακτήρας της φορολογικής καταιγίδας που φέρνει το 3ο μνημόνιο, αξίζει να σημειωθεί ότι η προβλεπόμενη αύξηση των εσόδων από φόρους είναι συνολικά 3,2 δις ετησίως, δηλαδή σχεδόν 2% του ΑΕΠ. Συνεπώς ο κυριότερος παράγοντας ύφεσης είναι η προβλεπόμενη μεγάλη αύξηση των φόρων, με κύριο στοιχείο τις μεγάλες αυξήσεις που θα προκαλέσουν οι τροποποιήσεις των συντελεστών του ΦΠΑ τα προβλεπόμενα περίπου 400 εκ. που θα προέλθουν από την αύξηση της φορολογίας στις επιχειρήσεις από το 26% στο 29%, ένα μέτρο που θα μπορούσε στις σημερινές έκτακτες συνθήκες να ήταν θετικό αν αφορούσε μόνο τις μεγάλες, και όχι και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πολλές απ’ τις οποίες μετά δυσκολίας κρατάνε το κεφάλι έξω από το νερό.

Ειδικότερα, με το 3ο μνημόνιο:

Αυξάνεται ο συντελεστής φορολόγησης από το 26% στο 29%.
Αυξάνεται η προκαταβολή φόρου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες από το 55%, που ίσχυε, στο 75% για το 2015 και στο 100% από το 2016. Επιπλέον, η εισφορά αλληλεγγύης ενσωματώνεται στις κλίμακες φορολογίας.
Ολοι, επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και μικρομεσαίες επιχειρήσεις (δηλαδή όλα τα νομικά πρόσωπα) με χρέη έως 5.000 ευρώ επιβαρύνονται με επιτόκιο πάνω από 5% (επιτόκιο ΕΚΤ συν 5 μονάδες), ενώ μέχρι σήμερα οι ρυθμίσεις τους ήταν άτοκες. Για τις ρυθμίσεις χρεών μεγαλύτερων από 5.000 ευρώ, το επιτόκιο αυξάνεται από το 3% σε 5%. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στη φορολογική διοίκηση, να θεσπίσει αναδρομικά κριτήρια για τη μείωση του αριθμού των δόσεων, κάτι κατάφωρα αντισυνταγματικό. Προπαντός όμως προβλέπεται απώλεια της ρύθμισης αν κάποιος οφειλέτης δεν έχει πληρώσει ή ρυθμίσει τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές του, που για τους περισσότερους είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα δημιουργηθούν. Ιδιαίτερα μ’ αυτό το τελευταίο μέτρο, τινάζουν ουσιαστικά στον αέρα τη ρύθμιση Βαλαβάνη για έως 100 δόσεις (ν.4321/2015).
Μονιμοποιείται ο ΕΝΦΙΑ χωρίς καν να λαμβάνεται υπόψη η απόφαση του ΣτΕ για μείωση των αντικειμενικών αξιών.
Μειώνεται από τα 1.500 στα 1.250 ευρώ το ακατάσχετο ποσό, που ισχύει μόνο για έναν τραπεζικό λογαριασμό και μειώνεται από τα 1.500 στα 1.000 ευρώ το ακατάσχετο από μισθούς.
Εφαρμόζονται διαδικασίες εξπρές για γρηγορότερες κατασχέσεις τραπεζικών υπολοίπων, σε όσους μικροεπαγγελματίες χρωστούν στο Δημόσιο.
Καταργείται η έκπτωση 2% για την εφάπαξ εξόφληση φόρων.
Αναιρούνται ρυθμίσεις για τις οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία όπως ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ κτλ (καταβολή σύνταξης σε οφειλέτες ασφαλιστικών εισφορών με διακανονισμό κτλ).
Για τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η φοροεπιδρομή που έχουν υποστεί είναι κατάφωρα άδικη. Στην φοροεπιδρομή αυτή αν προστεθεί η μείωση της αγοραστικής δύναμης των λαϊκών στρωμάτων από τις μνημονιακές πολιτικές (Μνημόνιο 1, Μνημόνιο 2 αλλά και το νέο 3ο Μνημόνιο), η συνεχιζόμενη ύφεση και η υιοθέτηση ολόκληρης της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ θα έχει ως συνέπεια να αποδεκατιστούν πριν απ’ όλα τα τεχνικά επαγγέλματα, τα φαρμακεία, οι κτηνοτρόφοι και οι αρτοποιοί. Αν σε όλα αυτά προστεθεί και η μετατροπή της Κυριακής σε εργάσιμη ημέρα το αποτέλεσμα θα είναι ο αφανισμός όλων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Στα παραπάνω αν προστεθεί και η έλλειψη ρευστότητας από τράπεζες (οι οποίες έχουν αναχρηματοδοτηθεί από τους Ελληνες φορολογούμενους) και η παντελής έλλειψη ρευστότητας, με τα capital controls( που επέβαλε το Eurogroup της 27ης Ιουνίου για να εκβιάσει τον ελληνικό λαό για να δεχθεί πιο «εύκολα» το 3ο μνημόνιο), τα πράγματα οδηγούνται στην ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων και κυρίως των πολυεθνικών και στο κλείσιμο της μεγάλης πλειοψηφίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Γι' αυτό προχωρούν σε εκλογές-εξπρές, διότι ελπίζουν ότι δεν θα προλάβουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι επαγγελματοβιοτέχνες αλλά και όσοι εργάζονται ή έχουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις να συνειδητοποιήσουν την καταστροφή που τους απειλεί.
Στον αντίποδα υπόσχονται ισοδύναμα δήθεν αντίμετρα, μέχρι και ολόκληρο παράλληλο πρόγραμμα, για να υποκλέψουν την ψήφο από τους πολίτες και κυρίως από τους ελεύθερους επαγγελματίες. Βέβαια δεν λένε γιατί αυτά τα αντίμετρα και τα παράλληλα προγράμματα που υπόσχονται δεν τα έχουν εντάξει στο 3ο μνημόνιο εξ αρχής, αφού ή ήταν κυβέρνηση ή τα ψήφιζαν στην Βουλή ως αντιπολίτευση και μπορούσαν αν ήθελαν να κάνουν και αλλαγές προκειμένου να περάσουν αλλά θα το κάνουν αφού τους ψηφίσεις στις επερχόμενες εκλογές. Ομως οι ελεύθεροι επαγγελματίες γνωρίζουν: Δεν πρόκειται να γίνει καμία αλλαγή στο υφεσιακό μείγμα του 3ου μνημονίου. Η ανατροπή των μνημονίων είναι μονόδρομος για την επιβίωση των επαγγελματοβιοτεχνών και αυτοαπασχολούμενων.
Για όλους αυτούς τους λόγους οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες και οι αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να πουν ένα νέο αγωνιστικό "Οχι". Να καταδικάσουν τις μνημονιακές και νεομνημονιακές πολιτικές και τους εκπροσώπους τους: ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι και δυστυχώς πλέον σήμερα και τον εναπομείναντα ΣΥΡΙΖΑ.
Ολοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να υπερψηφίσουν μαζικά την Λαϊκή Ενότητα, που είναι η μόνη δύναμη η οποία επιδιώκει να συσπειρώσει όλες τις προοδευτικές, αριστερές και αντιμνημονιακές δυνάμεις. Η Λαϊκή Ενότητα εκφράζει με συνέπεια την συνέχεια του "Οχι" που είπε ο ελληνικός λαός στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.
Πολύ ισχυρή Λαϊκή Ενότητα στην Βουλή και οι συλλογικοί αγώνες είναι η μόνη ελπίδα για να ανακτήσει η χώρα μας την κυριαρχία, την ανεξαρτησία της, μια ουσιαστική δημοκρατική λειτουργία της δημοκρατίας. Για να προχωρήσει σε μια προοδευτική παραγωγική ανασυγκρότηση, βάζοντας τέλος στα μνημόνια και την υποτέλεια.